04-11-2023

Houta bouwt 30 houten zorgwoningen in St. Jozefkerk in Geldrop

In dit bericht las u dat we in april gestart zijn met de transformatie van de St. Jozefkerk in Geldrop. Het voormalige Rooms-Katholieke kerkgebouw zal in 2024 ruimte bieden aan een fysiotherapiepraktijk met oefenruimte, 30 zelfstandige woon/zorgstudio’s voor jongeren en ouderen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Inmiddels krijgen de 30 houten zorgwoningen vorm.

Voordat we konden gaan bouwen, moesten we een aantal hordes nemen. Zo zaten er vleermuizen in de kerk. Je mag dan niet zomaar aan de slag. Daarnaast is de kerk een rijksmonument, waardoor de bouwplannen moesten worden voorgelegd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het gevolg daarvan was dat de woningen niet – zoals gepland – links en rechts van het middenpad komen, maar dat alle woningen in het rechterdeel van het kerkschip komen. Dit om ervoor te zorgen dat aan de andere kant de volledige ruimte van de kerk zichtbaar blijft.

Alles door de deur

Een kerk is geen ‘gewone’ bouwplaats. Zo moeten alle bouwmaterialen, kranen en cementmolens door de deur naar binnen. Dat is soms passen en meten. Wel is de metamorfose van de kerk nu duidelijk in volle gang. De contouren van de 30 houten zorgwoningen zijn al zichtbaar, net als die van de fysiopraktijk. Naar verwachting leveren we vóór de zomer.

Bekijk hier het nieuwsbericht op ED.nl.