05-04-2023

Houta start met transformatie St. Jozefkerk in Geldrop

Op maandag 3 april is Houta gestart met de transformatie van de St. Jozefkerk in de Geldropse wijk Braakhuizen-Zuid. Het voormalige Rooms-Katholieke kerkgebouw uit 1932 zal begin 2024 ruimte bieden aan een fysiotherapiepraktijk met oefenruimte, 30 zelfstandige woon/zorgstudio’s voor jongeren en ouderen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes.

De plannen voor herontwikkeling van de St. Jozefkerk zijn gemaakt door Houta Projectontwikkeling en Haagdijk Projectontwikkeling. Houta Bouw is verantwoordelijk voor de transformatie en het verbouwtraject, dat 13 jaar na de eerste plannen werkelijkheid wordt.

Wonen en werken in een rijksmonument
Patrick Houtakkers, directeur Houta: “Het is bijzonder om een project te realiseren met een maatschappelijke en een zorgfunctie en dan ook nog eens in een prachtig rijksmonument.” In het schip van de kerk komen 3 bouwlagen met 20 studio’s. In het voormalig priesterkoor komen eveneens 3 bouwlagen met 10 studio’s. Futuris Zorg & Werk zal deze studio’s verhuren aan zowel jongeren als ouderen. Daarnaast zal de St. Jozef ruimte bieden aan JVDI De Fysioclub, een fysiotherapiepraktijk. De voormalige kapel zal dienstdoen als ontmoetingsruimte voor bewoners en buurtbewoners.”

Herinrichting Sint Jozefplein
De gevels aan de zijde van het Cruyff Court behouden grotendeels de huidige uitstraling. De gevels aan het Jozefplein krijgen nieuwe en extra ramen. Bergmans: “Ik ben er trots op dat deze prachtige kerk een nieuwe functie krijgt en een bijdrage levert aan zorg en welzijn van de bewoners en de mensen in de wijk.” De gemeente Geldrop-Mierlo zal het openbaar gebied aan het Jozefplein herinrichten, zodat de gehele omgeving een upgrade krijgt. Het is het streven dat de eerste bewoners en de fysiotherapiepraktijk begin 2024 hun intrek zullen nemen in het pand.

Bekijk hier het nieuwsbericht op het Eindhovens Dagblad.