18-01-2024

Renovatie in Nuenen: een flinke upgrade voor pand én energielabel

Elke dag bouwt Houta aan de toekomst. Dus wat doe je als je gevraagd wordt om een bedrijfspand te verduurzamen? Juist, dat pak je met beide handen aan. En aanpakken is precies wat we doen met de revitalisering van dit bedrijfspand aan de Duivendijk in Nuenen. Hoe het pand én energielabel een upgrade krijgen? Daarover vertelt collega Stan van Rooij (Projectleider Bouwservice).

Wat houdt dat in, een revitalisering?
“Een wat ouder pand waar dertig jaar niks aan is gedaan, knappen we op. We willen het pand faceliften en daarbij het energielabel opkrikken. Ook pakken we de indelingen aan van de ruimtes binnenin. Dat doen we naar de wensen van de drie huurders: een kunststoffabriek, een autogarage en een administratiekantoor.”

Hoe pakt Houta de verduurzaming aan?
“Er komt een hele nieuwe gevel, met geïsoleerde sandwichpanelen. Die geven het pand een strakke, moderne uitstraling. Maar er komen ook nieuwe aluminium kozijnen in met HR++ beglazing. Een flinke upgrade voor het energielabel als de renovatie klaar is.”

Wat gaan de huurders er straks van merken?
“Sowieso krijgen ze een lagere energierekening en een fijner binnenklimaat. Ook de uitstraling is een heel verschil. Van buiten ziet het er moderner uit. Dat geeft het hele bedrijventerrein een positieve boost. En van binnen is alles lekker fris en voor de huurders praktischer ingedeeld.”

Wat is bijzonder aan deze renovatie?
“Twee dingen. Ten eerste de samenwerking in een bouwteam. Architect Bart de Groof van STRK maakte een ontwerp en wij sloten aan. Is dit haalbaar? En kunnen we dat zo maken? Daar hebben we op gepuzzeld, we hebben er een prijs aan gehangen en vervolgens zijn we het gaan bouwen. We werken als team en maken daardoor iets wat écht goed is. Ook bijzonder is dat we de renovatie in fases aanpakken. Door deel voor deel te renoveren, kunnen de huurders steeds doorschuiven en gewoon blijven draaien op locatie. 

Wanneer is het project klaar?
Naar verwachting zijn we in het eerste kwartaal van 2024 klaar. Nog net in de winter, dus dat is waarschijnlijk goed nieuws voor de energierekening van de huurders!