13-11-2023

Houta bouwt nieuw, duurzaam kantoor

Op een steenworp afstand van het huidige pand bouwt Houta een nieuw, toekomstbestendig kantoor aan het Emopad in Geldrop. Vanaf het voorjaar van 2024 wordt dit de duurzame werkplek van medewerkers. Een kijkje achter de schermen.

Projectleider Bart van Baardwijk vertelt enthousiast over het nieuwe pand. “Het is helemaal van deze tijd en dat betekent: energie-efficiënt en zo duurzaam mogelijk. In het pand verwerken we dan ook duurzame materialen. Zo zijn de verdiepingsvloeren gemaakt van CLT, Cross Laminated Timber, uit Oostenrijk. CLT is opgebouwd uit massieve houtlagen die kruislings verlijmd worden onder druk. Daardoor is CLT enorm sterk, gaat het lang mee en heeft het ook een isolerende waarde. Bovendien neemt hout CO2 op, in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton.”

Duurzame installaties en meer laadpalen

Ook de installaties in het pand zijn duurzaam. “Denk hierbij aan zonnepanelen en een warmtepomp, maar ook aan een gebouwbeheersysteem dat efficiënt energiestromen managet. En op het parkeerterrein komen meer laadpalen voor elektrische auto’s.” Het pand is zo ontworpen dat het een open structuur heeft. Er zit veel glas in. “Dat is allemaal triple glas dat goed isoleert. In de zomer blijft de warmte dankzij een bepaalde filter buiten en in de winter blijft de kou juist buiten.” Het pand is inmiddels wind-, water- en glasdicht. Binnenkort wordt gestart met de afbouw. Bart besluit: “Ik kan niet wachten tot het klaar is. In het nieuwe pand gaan we verder bouwen aan mooie projecten van onze klanten.”