22-11-2023

Hoogste punt transformatie St. Jozefkerk in Geldrop

Dinsdag 21 november was het zover: we vierden het hoogste punt van de herontwikkeling van de St. Jozefkerk in Geldrop. De ruwbouw staat en daar zijn we trots op. Houta Projectleider Mats Burgmans: “De staalconstructie staat en de betonvloeren zijn gestort. De zichtlijn binnen is nu op z’n mooist.”

Dit hoogste punt is vooral een symbolisch moment, want het hoogste punt van de kerk, dát zit er al sinds 1932. Maar een hoogtepunt is het zeker wel. Want het heeft wat gevraagd om hier te komen en daar zijn we trots op. Mats vervolgt: “Het project is nu een open geheel en je ziet de nieuwe inrichting van de kerk zo voor je. Samen met het glas en lood en de originele houten spanten in de toren, zie je hier de combinatie ontstaan van oud en nieuw.”

Hapje en een d(r)ankje
Samen met de bouwers vierden we vanmiddag dit hoogtepunt. ’s Avonds was er een symbolisch moment om het glas te heffen met opdrachtgevers, nieuwe huurders, de architect, aannemers en de gemeente. Het waren vooral momenten van stilstaan en van dank uitspreken. Want bouwen in een rijksmonument, dat gaat niet altijd over rozen. Of zoals projectleider Mats zegt: “De staalstructuur moet precies passen in de bestaande bouw; dat is een bouwtechnische uitdaging die goed is gelukt. De nieuwe zichtlijnen zijn erg mooi en we kijken vol vertrouwen vooruit.”

Over de St. Jozefkerk
In april 2023 is Houta gestart met de transformatie van de St. Jozefkerk in de Geldropse wijk Braakhuizen-Zuid. Het voormalige rooms-katholieke kerkgebouw biedt komend voorjaar ruimte aan een fysiotherapiepraktijk met oefenruimte, 30 zelfstandige woon/zorgstudio’s voor jongeren en ouderen en een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Voor deze transformatie zetten wij vanuit Houta onze disciplines ontwikkeling en bouw in.

De buurt is belangrijk
De transformatie is onderdeel van een maatschappelijk project waarbij huurder Futuris ouderen met een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) koppelt aan jongeren met een vorm van autisme. Zo ontstaat de mogelijkheid waarbij jongeren en ouderen elkaar helpen. Bijvoorbeeld met boodschappen doen of koken. Ook wil de kerk een belangrijke rol spelen voor de sociale cohesie in de buurt. Futuris biedt bijvoorbeeld dagbesteding aan voor mensen in de wijk en op het Cruyff Court kunnen jongeren een balletje trappen. Zo zorgen we samen voor een levendig centrum. Oplevering van de St. Jozefkerk wordt verwacht in het voorjaar van 2024. Daar kijken we nu samen naar uit!