Geldrop

30 zorgstudio's - De Jozef

Ontwikkeling en transformatie
Neem contact op

ONTWIKKELING EN TRANSFORMATIE

Wonen en zorgen in een rijksmonument

In de Geldropse wijk Braakhuizen-Zuid transformeerde Houta een bijzonder rijksmonument: de voormalige St. Jozefkerk. Wat ooit een Rooms-Katholiek kerkgebouw was, biedt sinds 2024 ruimte aan een fysiotherapiepraktijk, 30 zelfstandige woon-/zorgstudio’s voor jongeren en ouderen, en meerdere gemeenschappelijke ruimtes. Eerder bood het al de ruimte aan een kinderdagverblijf. 

De herontwikkeling van de kerk werd geïnitieerd door Houta Projectontwikkeling en Haagdijk Projectontwikkeling. De uitvoering van de transformatie en verbouw lag in handen van Houta Bouw. Maar liefst 13 jaar na de eerste ideeën is dit bijzondere plan werkelijkheid geworden.

Naam30 zorgstudio's - De Jozef
LocatieGeldrop
Type projectMaatschappelijk
Oplevering2024
Neem contact op

Wonen en werken in de kerk

In het schip van de kerk zijn drie bouwlagen met in totaal 20 studio’s gerealiseerd. In het voormalig priesterkoor bevinden zich nog eens 10 studio’s, eveneens verdeeld over drie lagen. De studio’s worden verhuurd door Futuris Zorg & Werk, in samenwerking met Odazorg, waarbij ouderen met gekoppeld worden aan jongeren. Zo ontstaat er een woonvorm waarin generaties elkaar ondersteunen.

Daarnaast heeft JVDI De Fysioclub zich gevestigd in de kerk, waarmee ook de zorgfunctie van het gebouw stevig is verankerd. De voormalige kapel is ingericht als ontmoetingsruimte: een plek voor bewoners én buurtbewoners om samen te komen.

De Jozef is niet alleen behouden voor de toekomst, maar heeft ook een nieuwe betekenis gekregen voor de wijk. De combinatie van wonen, zorg, welzijn en ontmoeting maakt het gebouw tot een levendige plek, waarin historie en toekomst hand in hand gaan.

Een huis in een huis

De appartementen zijn gerealiseerd in een opvallend houten volume dat in het kerkschip is geplaatst, een zogenaamd ‘huis in een huis’. Door dit volume zorgvuldig aan één zijde van het schip te positioneren, blijft de karakteristieke ruimtelijkheid van de kerk behouden. De kenmerkende houten spanten zijn nog altijd goed zichtbaar, waardoor het monumentale karakter voelbaar blijft.

Op de begane grond en twee verdiepingen daarboven zijn de studio’s gesitueerd. Plaatselijk is het originele glas-in-lood gerestaureerd; op andere plekken zijn aluminium kozijnen met helder glas toegepast om voldoende daglicht te waarborgen in de woningen.

Bouwen met respect

De transformatie van een kerk is geen standaard bouwopgave. Omdat de kerk een rijksmonument is, zijn de plannen zorgvuldig afgestemd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zo werd bijvoorbeeld besloten om alle woningen aan één zijde van het schip te realiseren, zodat de andere zijde open blijft en de ruimtelijke beleving van de kerk behouden blijft.

Daarnaast werd de start van de bouw vertraagd door de aanwezigheid van vleermuizen in het gebouw, beschermde diersoorten die eerst op verantwoorde wijze moesten worden begeleid naar een andere plek.

Ook logistiek bracht de locatie uitdagingen met zich mee: alle bouwmaterialen, machines en installaties moesten door de oorspronkelijke kerkdeur naar binnen. Dat betekende passen en meten, maar ook veel creativiteit en vakmanschap van het bouwteam.

Bekijk het interieur:

Bekijk het exterieur:

Werken bij

Werken bij Houta?
Bekijk de mogelijkheden!

Bekijk vacatures

Samenwerking

Met ons een project starten?

Neem contact op
Wlth najaar --HDR-bewerkt bewerkt