01-04-2024

Eerste deel project XIOR af

Houta heeft de herontwikkeling van Boschwijk Veste – in opdracht van Xior Student Housing – afgerond. Het project is tweeledig: het verduurzamen en transformeren van een kantoor tot prachtige studentenwoningen in combinatie met een deel nieuwbouw. De nieuwbouw wordt zomer 2024 opgeleverd. Projectleider Martijn van Gerven aan het woord.

Duurzame studentenwoningen
Het resultaat mag er zijn: het Eindhovense kantoorpand Boschwijk Veste is getransformeerd tot studentenstudio’s met eigen badkamer, toilet en pantry. Projectleider Martijn van Gerven: “Het kantoorpand is volledig getransformeerd. We hebben – onder meer – voor een hypermoderne verwarmingsinstallatie gezorgd om alle woningen van alle faciliteiten te voorzien. Dat gaat via een warmtepompinstallatie die op het dak staat: alle inbouwcomponenten zorgen ervoor dat de warmte door het hele gebouw verspreid wordt. We gaan nog verder verduurzamen met een groen retentiedak en groene herinrichting van de huidige parkeerterreinen. Deze werkzaamheden worden aan het einde van het project uitgevoerd. We werken nauw samen met opdrachtgever, (toe)leveranciers, nevenaannemers en andere partijen.”

Binnenstedelijk bouwen
Houta bouwt op uiteenlopende locaties, vaak ook in drukke, binnenstedelijke gebieden. Dat brengt specifieke risico’s en aandachtspunten met zich mee. Martijn: “Dit pand ligt aan een grote weg in het centrum van Eindhoven: de Boschdijk. Dat betekent dat je specifieke maatregelen moet treffen om de veiligheid van de mensen óp en rondom de bouwplaats te garanderen. Daarnaast moeten we natuurlijk met bouwtransport door de stad, werd de Boschdijk gerenoveerd – dus was de voorkant van de bouw een deel van de bouwtijd niet bereikbaar – en vroeg de aanvoer van bouwmateriaal om een precisieplanning. Als je binnenstedelijk bouwt, moet je gewoon je bouwveiligheidsplan en verkeersplan goed op orde hebben.”

Studenten nemen hun intrek
De nieuwbouw wordt later dit jaar opgeleverd: het getransformeerde kantoorgebouw wordt uitgebreid middels een aanbouw en ‘optopping’ van een extra verdieping op het bestaande gebouw. In de opgeleverde studentenwoningen hebben de eerste studenten inmiddels hun intrek genomen en dit aantal groeit nog deze maand tot ruim 80 studenten.

Studenten nemen hun intrek