06-06-2018

Maak kennis met onze operationeel directeur Bart Franssen

Sinds begin dit jaar is Bart Franssen operationeel directeur bij Houta. Over humor op het werk, trends in de bouw en liever luisteren dan praten.

Bart startte zijn carrière als projectontwikkelaar bij een andere ontwikkelende bouwer. Toen al werkte hij met Houta samen. “Wat me opviel – en wat nog steeds zo is – is dat Houta écht meedenkt met mensen. Of het gaat om een compleet nieuwbouwproject, een bijzondere villa of een onderhoudsopdracht. Die klantgerichtheid zit in het DNA. Ik ben ervan overtuigd dat dat een van de redenen is geweest dat Houta ook de afgelopen jaren is blijven groeien. We zijn geen dertien-in-een-dozijn-bouwer.”

Geluk en inspiratie

Bart ziet een gebouw als een dienstbaar object en een duurzame investering voor zijn gebruiker. “Dat je voor mensen een leefomgeving kunt creëren voor hun persoonlijk geluk. Of een werkplek die zo inspirerend is en prettig aanvoelt dat een bedrijf er een volgende stap kan maken. Dat vind ik mooi.” Die mensgerichte houding maakt Bart tot een goede gesprekspartner. “Ik luister liever dan dat ik praat. Ik probeer altijd te achterhalen wat de vraag áchter de vraag is zodat we echt kunnen helpen.”

Duurzaamheid

Hoe de toekomst van de bouw eruit zal zien? Bart verwacht dat drie grote ontwikkelingen een rol spelen. Duurzaamheid in brede zin in de eerste plaats, meer specifiek daarbinnen natuurlijk gasloos bouwen. Verder het fabrieksmatig bouwen met prefab elementen. Tot slot is hij ervan overtuigd dat nieuwe technieken een rol gaan spelen. Zowel in het ontwerp als in de productie. BIM is al veel gebruikt maar zal steeds vaker de basis vormen voor bijvoorbeeld 3D-printen. “Ik verwacht dat het bouwproces van de toekomst steeds meer lijkt op een productielijn, zoals bij autofabrikanten. Vernieuwing en innovatie zal steeds sneller gaan en faalkosten moeten eruit. We gaan dus steeds meer dingen anders doen en juist niet meer zoals we het al generaties lang doen. Iets wat je op verschillende bouwplaatsen nog vaak voorbij hoort komen. De aannemer en ontwikkelaar krijgen ook steeds meer een adviserende rol naar hun opdrachtgever en zijn een soort procesregisseur. Er gebeurt veel in de bouw, het blijft een uitdagende sector.”

Humor

Bouwen is een serieuze zaak. Hoe houdt Bart het luchtig? “Met humor en een gezonde dosis relativeringsvermogen, zo houdt iedereen plezier in z’n werk. Uiteindelijk gaat het voor onze opdrachtgever immers om wat er binnen in zijn gebouw gebeurt en niet het gebouw zelf.”